Sisan Hupao 1934, Hangzhou, China

Accredited as a historic building, the villa gets a spruced up look

February 11, 2021 comm ARCH
Send this article to a friend

 

According to SYY DECORATION DESIGN- A vicar, in 1934, of a Catholic Church in Hangzhou made a purchase of a tract of land, adjacent to Hupao Spring, onto which a villa was about to be constructed; the villa thereafter was accredited as a historic building. The bygone 82 years seem to have resulted in the erasure of its prior history and wiped out its recognition from the people’s memory, dilapidated and uninhabitable. This villa, having undergone thoroughgoing repairs and refurbishment for a four-year span from 2016 to 2020, made a comeback to the high visibility in the marketplace, and was christened 'Sisan Hupao 1934' (hereinafter referred as ‘Sisan’).


 Where is it Happening?

Huyu Road, Xihu District, Hangzhou, Zhejiang Province, China


Who is involved? 

Interior design: Ya Design - Wang Chi, Bao Yixin, Jiang Xian, Shen Linzhen 

Principle designer: Xie Ke, Zhi Hongxin 

Design team: Wang Chi, Zheng Yajia, Hong Hong, Wu Siyu, Bao Yixin, Jiang Xian, Shen Linben 

Structural engineer: Yang Ye, Luo Zhuomao 

FF&E; design team: SYY DESIGN - Xie Ke, Zhi Hongxin, Zheng Yajia, Hong Hong Hong, Wu Siyu 

MEP consultant: Liu Hu 

Lighting consultant: Zhu Lidong


When is it happening?

The project was completed in 2020. 



Why is it important? 

Xie Ke, the chief designer, resumed the vividness and liveliness to the villa, which was previously used as the villa for the military attaché of US embassy and a temporary site for Xinhua bank. 

One of the prevailing methods, presumably, to renovate such a historic building is supposed to make it perfectly preserved for maximum effect, whereas, Xie took an alternative solution. He made every endeavor to retain a decent amount of history visible to this project, moreover, upon his close observation, he managed to distill the essence of history and impart it to a modern hotel through the design. 

Wang Chi, the lead architect in this project, leans more towards expressing the modernity by a repetitive accentuation on the ‘Present’, the ‘Now-ness’. Ostensibly, her view is wrestling with Xie’s, but granting, the emphasis on the ‘Present’ is a shared view of them both.


Key Aspects

Sisan characterizes brick masonry and wood-framed structure, though at first sight you may have mistaken it for an ancient villa on a weekly basis of maintenance because the structural steels and the glass are clearly distinctive indications to lay bare all the modern elements.

The designers intended on retaining the previous facades as intact possible. “We would like to display the real texture and true color of the materials and curtail our time-investment in decorating the exterior walls, so we have carried out the essential repair work to the K3 (ferric manganese umber) bricks. This is one building. In terms of another building, we did some minor changes but without any amount of disruption of its historic characteristics.” Xie Ke said.


Not only is the steel structure adopted as a common device in an effort to fortify the building, but also to make it possible to implement the fenestration in a wider space. In such an enlarged terrace, Boston ivy may sneak reddish tendrils into the area, squirrels may steal the nuts on the table and have them stashed away, a terrace is a small garden to provide a space for small creatures to thrive in.

A serene bamboo-flanked gateway leads a handful of guests to the lobby. Bamboo groves on both sides release the refreshing scent that is a mesmerizing tranquilizer to thaw out boredom and inertia. Since your first step is landed onto the way, then you may have slid into a continuum of soothing tranquility.

The lively bamboo achieves the continuity with the bamboo-weaving products in the interior. To put it simple, the designers are unfolding a story in the space to tell of the connectivity to the nature as opposed to the futile superfluity of complex structure.

The guest room, needless to say, is the room that celebrates the primacy of privacy. The guest rooms in Sisan, more accurate to say, are an establishment to serve recreational and therapeutic purpose, keeping close to nature, which is the simplest remedy for undoing the negativity.

In the room, the bed is facing opposite to the window. The natural light and the lamp light convert the room into a sanctuary; throwing yourself in the massive bed and slumbering off your tiredness, you would not feel a heavy workload is pinning you down or time is pressing on you, then you would wake up, as the birds would be tweeting and get up in an unhurried way.

Stepping on the staircase up to the rooftop, a dining room, overlooking the West Lake and featuring a panoramic view of the Qiantang River, is a refreshing sight. You may either be seated in the open air and reach out your hands to touch the treetops; or perch yourself peacefully at the table sipping your bubbly champagne.

In the twilight, guests may look up for a better view of persimmon afterglow; late into the night, hordes of football fans may throw a party relishing stuffing their mouths with the popcorn; in a star-studded night, a young man may pop the question to his lover and receive the answer in the affirmatives.

Such is Sisan that, as long as you retreat to this restful place you would commence an instantaneous slowdown. Keep calm and unwind. If you come over to Hangzhou, you cannot miss Sisan for no reasons.

Building Specs

Site area: 4200 sqm 

Gross floor area: 1800 sqm 

Interior area: 1630 sqm 

Materials: Marble, Bricks, Wood, Ceramics 

Total Cost: 30 million RMB


Transforming the RAFFLES Hotel

The RAFFLES Hotel in Singapore is a beautiful, luxury heritage building. commARCH speaks to Simon Thompson, Executive Director and Dennis ...

FREE Newsletters


WHITE PAPERS


WHY DO WE FEEL BETTER WITH WOOD?

This commARCH White Paper focuses on how Wood shows psychological and physiological benefits, according to research.